Lancering in Brussel van het Belgisch Ondersteuningscomité voor het Marokkaanse Autonomieplan voor de Sahara.

euromagreb6 مايو 2022آخر تحديث : منذ أسبوعين
euromagreb
أخبار دولية
Lancering in Brussel van het Belgisch Ondersteuningscomité voor het Marokkaanse Autonomieplan voor de Sahara.

Het “Belgisch Comité ter ondersteuning van de autonomie van de Sahara-regio” (Frans acroniem COBESA) werd donderdag voorgesteld aan de Belgische, Europese en internationale pers in de Press Club Brussels Europe, in aanwezigheid van diplomaten, politici, parlementsleden, experts, wetenschappers en economische , politieke en maatschappelijke belanghebbenden van de Marokkaanse gemeenschap.

Dit initiatief heeft tot doel het door de VN geleide proces te ondersteunen om een ​​politieke oplossing te vinden voor het conflict over de Sahara in een strategische regio voor België en Europa, om een ​​boodschap van vrede te brengen.

Voor Belgisch parlementslid en COBESA-voorzitter Hugues Bayet kan de Sahara-kwestie niet onopgelost blijven, in die zin dat de regio een vreedzame oplossing verdient en de sereniteit die hoop biedt op een betere toekomst voor haar inwoners.

“Dit is van cruciaal belang als we vooruitgang willen boeken met een vreedzame oplossing om de bevolking van de Sahara in vrede te laten leven en tegelijkertijd een echte autonomie van functioneren te garanderen, zoals voorgesteld door Marokko”, zei hij.

“Het is geen toeval dat de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben besloten een standpunt in te nemen ten gunste van een regeling van de situatie bij de VN op basis van het Marokkaanse autonomieplan”, voegde het parlementslid eraan toe.

Deze landen zijn van mening dat het Marokkaanse autonomie-initiatief de meest serieuze, geloofwaardige en realistische basis is om het geschil op te lossen, vervolgde hij, en benadrukte dat de VN-Veiligheidsraad meerdere malen de voorrang heeft gegeven aan het Marokkaanse autonomievoorstel, waaronder in oktober 2021

“Als er een organisatie is die dit doel van vrede nastreeft, is het de VN. We kunnen de instelling niet beschuldigen van het voorwenden van economische of geopolitieke belangen”, hield hij vol.

De voorzitter van COBESA benadrukte dat de stabiliteit en veiligheid van deze regio meer dan ooit een cruciale kwestie zijn voor de lokale bevolking, maar ook voor het Middellandse-Zeegebied en het Europese milieu, en benadrukte dat de nieuw gevormde groep van mening is dat België “niet op de achtergrond kan blijven en een rol te spelen.”

“Onze cultuur van compromissen en onze plaats in Europa pleiten voor een grotere rol in de zoektocht naar een vreedzaam compromis dat de echte autonomie zou vestigen die de lokale bevolking al lang verdiende te genieten”, zei hij.

In soortgelijke opmerkingen zei advocaat en hoogleraar internationaal recht Patrick Saerens dat nadat de EU-landen het voortouw hebben genomen en hebben besloten om de grenzen te verleggen, België, met zijn historische en politieke banden met Marokko, wordt opgeroepen om zich bij dit momentum aan te sluiten

“We zullen binnen de COBESA werken om Belgische functionarissen ertoe te brengen zich aan te sluiten bij het momentum dat wordt gegenereerd door het Marokkaanse autonomieplan”, verklaarde hij, en riep hen op om de kans te grijpen en de Marokkaanse oplossing te steunen

Volgens hem “is de internationale en lokale context nog nooit zo gunstig geweest om bij te dragen aan het vinden van een vredesoplossing.”

Deze commissie wordt gemotiveerd door de wens om de impasse te doorbreken en een duurzame vredesoplossing te bereiken, gebaseerd op het Marokkaanse autonomievoorstel, zei de Belgische advocaat Yohan Benizri

Volgens hem kan België niet onverschillig blijven voor de door Marokko voorgestelde oplossing

De Marokkaanse ambassadeur in België en Luxemburg, Mohamed Ameur, bekeek de hoofdlijnen van de Marokkaanse autonomie-oplossing voor de oplossing van de Sahara-kwestie en herinnerde eraan dat alle resoluties van de Veiligheidsraad de voorrang hebben verankerd van het autonomievoorstel van Marokko sinds het in 2007 werd voorgesteld, bevestigde de ernst ervan en erkende de geloofwaardigheid ervan.

Door dit initiatief te presenteren voor de onderhandelingen over een autonomiestatus voor de Sahara-regio, maakt Marokko deel uit van een positieve en constructieve dynamiek om een ​​einde te maken aan de huidige patstelling en vooruitgang te boeken in de richting van een politieke compromisoplossing”, zei hij.

Het autonomieplan is een “win-win”-oplossing die een realistische en programmatische manier is om dit geschil te beëindigen in overeenstemming met de richtlijnen van de VN-Veiligheidsraad, zei Ameur.

Inhoudelijk is het autonomieplan in overeenstemming met het internationaal recht en het VN-Handvest, terwijl het in wezen volledig in overeenstemming is met het recht op zelfbeschikking en de resoluties van de Veiligheidsraad over deze kwestie, legde de diplomaat uit.

Onderhandelde autonomie heeft het mogelijk gemaakt om verschillende conflictsituaties in de wereld op te lossen met betrekking tot het respect voor de territoriale integriteit van staten en de specifieke kenmerken van de betrokken regio’s, voegde hij eraan toe.

De autonomie-oplossing is de modernste en meest democratische vorm van zelfbeschikking, vervolgde Ameur.

Volgens de initiatiefnemers is de COBESA van plan het bewustzijn te vergroten en politieke kringen, economische belanghebbenden en het maatschappelijk middenveld te mobiliseren voor massale steun voor autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit, weg van dogmatische en ideologische benaderingen die op gespannen voet staan ​​met de historische, juridische, sociale en politieke realiteit van de Sahara-kwestie

Dit geldt met name omdat recent internationaal nieuws een groeiende belangstelling heeft getoond voor het vinden van een realistische, op politieke compromissen gebaseerde oplossing voor de Sahara-regio onder auspiciën van de Verenigde Naties

اترك تعليق

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني.


شروط التعليق :

عدم الإساءة للكاتب أو للأشخاص أو للمقدسات أو مهاجمة الأديان أو الذات الالهية. والابتعاد عن التحريض الطائفي والعنصري والشتائم.

%d مدونون معجبون بهذه: