De Polisario leidt de internationale humanitaire hulp af aan de gijzelaars van Tindouf om ze door te verkopen, vooral in de context van de huidige gezondheidscrisis in verband met de verspreiding van het coronavirus, zei kolonel Preston Mclaughlin, internationale expert op het gebied van nationale veiligheidskwesties.
De mechanismen voor de distributie van humanitaire hulp zijn in de regio al bijna dertig jaar niet veranderd, benadrukte hij in het programma “Met Marokko uit Washington” over het thema “het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de omstandigheden van de ontvoerde mensen in de Tindouf-kampen in Algerije” uitgezonden op zondag door de Medi1tv-zender.
Hij herinnerde er ook aan dat in de documenten van de Verenigde Naties van 2014 en 2015 andere organen van de Europese Unie en niet-gouvernementele organisaties hun grote bezorgdheid hadden geuit over de wijze van verdeling van deze hulp en de omleiding daarvan buiten Tindouf.
Kolonel Mclaughlin, die eerder bij MINURSO had gewerkt en de kampen van Tindouf bezocht, benadrukte dat er een lange geschiedenis is van slechte distributie van hulp aan ontvoerden in Tindouf en merkte op dat, volgens wat informatie, deze steun niet alleen was. Ze verkopen op de Algerijnse markt, maar ook op de Mauritaanse en Nigeriaanse markten.
Hij noemde ook de gevaren waarmee de gijzelaars worden geconfronteerd, vooral na de recente gebeurtenissen, wat aangeeft dat Tindouf een zeer afgelegen regio is, ondanks bepaalde pogingen tot organisatie en slechte sanitaire omstandigheden, vooral in het kader van de pandemie en bij gebrek aan de fundamentele en essentiële levensbehoeften.
Herinnerend aan rapporten die door verschillende organisaties zijn gepubliceerd over de situatie van de bevolking van Tindouf, met name na de bevestiging door het Algerijnse ministerie van Volksgezondheid van zes gevallen van coronavirus in deze regio, voerde kolonel Mclaughlin aan dat deze organisaties hun stem moesten laten horen. Onderstrepend dat de Verenigde Naties, die afgelopen oktober heeft besloten het mandaat van MINURSO met een jaar te verlengen, een reeks besluiten moet nemen, met name op humanitair gebied.
Bovendien was hij van mening dat de verlegging van hulp door Algerije en Polisario, het sluiten van de grenzen en het isoleren van de bevolking, elementen zijn van het onderzoek dat moet worden uitgevoerd door Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor Rechten van de man, die de verantwoordelijke opbelt om naar Tindouf te gaan om de situatie ter plaatse te verifiëren.
Deze professor van de Daniel Morgan School of National Security wees erop dat het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor rechten, reageerde op een vraag van de presentator van het programma over de moord op Algerijnse troepen van ontvoerde Sahrawi’s die probeerden te vluchten uit de hel. Mensen moeten de Algerijnse regering vragen een onderzoek in te stellen of uitleg te geven over wat er is gebeurd.
Radio- en televisieanalist JD Gorden gaf van zijn kant aan dat de bescherming van kampen, vanuit het oogpunt van het internationale recht, de verantwoordelijkheid is van Algerije, wat het niet doet. Erger nog, stelt de Polisario in staat de kampen te beheren, eraan toevoegend dat de Polisario-leiders de dictatuur uitoefenen en al hun tegenstanders voor de militaire rechtbanken brengen en hen opsluiten omdat zij hun mening hebben uitgesproken.
Hij sprak ook over maatregelen die de bewegingsvrijheid beperken, waarbij hij benadrukte dat de Algerijnse strijdkrachten onlangs twee ontvoerde Sahrawi’s hadden gedood, die probeerden de kampen te ontvluchten.
JD Gorden sprak ook over beperkingen op de vrijheid van vergadering, het ontnemen van alle rechten in de kampen en de corruptie van polisario-leiders, die luxueuze woningen in Tindouf hebben, terwijl de rest lijdt.
Wat betreft het misbruik van humanitaire hulp aan de bevolking van Tindouf, beschreef JD Gorden de situatie als gevaarlijk, met het argument dat Algerije zijn verplichting om de rechten van de gijzelaars in Tindouf te beschermen, had geschonden.
Ambassadeur Adam Ereli, voormalig woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die het programma leidt, zei dat de afgelopen weken werden gekenmerkt door verschillende rapporten over het leed en de onmenselijke omstandigheden van de ontvoerde Sahrawi’s in Algerije, vooral na de verspreiding van het coronavirus in verschillende regio’s van Algerije.
De Algerijnse regering en de Polisario hebben alle ingangen en uitgangen van de kampen gesloten en verboden, zei de ambtenaar. Eraan toevoegend dat de rapporten, ongeveer 250 gevallen van coronavirusinfecties in Tindouf vermelden.
Volgens het internationale recht is de Algerijnse regering verantwoordelijk voor het leven van de ontvoerden op haar grondgebied, vervolgde ambassadeur Ereli, die zei dat hij deze verantwoordelijkheid niet was nagekomen ten behoeve van de Polisario.