De vorige Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans, heeft in het verleden in één van haar zittingen aangekondigd dat de Vlaamse regering geen nieuwe moskeeën meer zal erkennen in Vlaanderen de komende vijf jaar.
Deze vijf jaar zou volgens de minister gebruikt worden om een onderzoek te laten uitvoeren aan de KU Leuven vooraleer nog een ander moskee of Islamitisch Centrum zou erkend worden. Een belangrijke voorwaarde volgens haar om erkend te worden in de toekomst is de inburgering van imams en predikanten. Daarnaast zou het Executief van de Moslims van België garant moeten staan dat deze imams en predikanten over de nodige competenties beschikken.
De vraag die zich op dit moment stelt is of de Vlaamse overheid bereid is een groter aantal moskeeën te erkennen dan slechts de twintig die beloofd zijn.
Hebben de politieke leiders de nodige aandacht besteed aan de positieve rol die de moskeeën en islamitische instellingen spelen in de maatschappij? Om maar enkele voorbeelden te geven: het feit dat zij bereid waren om hun gebouwen ter beschikking te stellen, tijdens deze corona-crisis, aan de ziekenhuizen die meer ruimte nodig hebben voor hun patiënten. Of de duizenden voedselpakketten die tijdens de maand Ramadan worden uitgedeeld aan arme mensen, daklozen en andere kwetsbare groepen in de maatschappij. Er waren ook moskeeën die geld hebben ingezameld en overhandigd aan sommige ziekenhuizen.
Worden deze positieve acties die een belangrijke rol spelen in het versterken van de sociale cohesie in de maatschappij erkend door de beleidsmakers? Is het feit dat de moskeeën en islamitische instellingen in tijden van nood zich pro actief inzetten in het belang van de maatschappij geen bewijs dat zij zich verbonden voelen met dit land en zich als volwaardige burgers gedragen? Is het niet tijd om zich te focussen op wat de moskeeën in de praktijk doen, dan zich te laten leiden door politieke strategieën die constant in een verkiezingsmodus zijn?
De moslimgemeenschap is op dit moment zeer optimistisch nu de heer Bart Somers de nieuwe Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur is geworden. Het is algemeen bekend dat hij iemand is die op een wijze manier probeert om te gaan met de religieuze en culturele diversiteit die aanwezig is in de maatschappij. In plaats van te verdelen, probeert hij te verbinden. In plaats van te polariseren, zoekt hij naar concrete oplossingen. Het is ook niet toevallig dat hij de prijs heeft gewonnen van beste burgemeester ter wereld. Mechelen was vroeger een stad die verdeeld was met veel onderhuidse spanningen, maar door zeer hard te werken en te wijzen op de rechten en plichten van alle.